VVS- och fastighetsprogrammet

Hos oss kan du läsa två av VVS- och fastighetsprogrammets inriktningar: Fastighet eller VVS.

Fastighet: Detta är utbildningen för dig som trivs med att vara spindeln i nätet eftersom mycket av ditt arbete går ut på att i kontakt med andra yrken serva och åtgärda olika delar i fastigheter.Du bör vara  intresserad av fastigheters konstruktion, drift och underhåll. Du kommer arbeta som fastighetsskötare vilket innebär att du träffar många olika kunder varje dag. Service och bemötande är en viktig del i yrket och du arbetar både utomhus och inomhus under dagarna.

VVS: Ska du gå om du vill utbilda dig till VVS-montör (tidigare kallat rörmokare). Du kommer få lära dig installation, underhåll och reparation av rör och annan utrustning för värme, vatten & sanitet i bostadshus och andra lokaler som sjukhus, affärshus och kontorslokaler. Vid installationer i nybyggen arbetar du efter ritningar och tekniska beskrivningar. Du arbetar också med att installera och reparera pumpar, varmvattenberedare och styr- och reglerutrustning.

Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik. Nu finns ofta komplicerade datorstyrningar av värme- och kylanläggningar. Det innebär att du kommer lära dig en hel del teori varvat med praktiskt arbete.

I dag arbetar du med olika typer av material, det kan vara järn, koppar eller plast i de rördelar man använder. Därför måste du kunna arbeta med alla typer av material och på vissa arbetsplatser krävs det även att en VVS-montör kan svetsa, så det får du lära dig under din utbildning. För att du ska kunna bli en branschcertifierad montör ska du efter skolan arbeta som lärling på ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl i ungefär två år (ett år för isoleringsmontörer och sprinklermontörer). Därefter avslutas din utbildning med ett branschprov. För att få göra branschprovet måste du ha godkända betyg i vissa kurser och de ingår i din utbildning hos oss.

PROGRAM INRIKTNING PROGRAMKOD EXAMEN
VVS- och fastighetsprogrammet VVS VFVVS Rörmokare,
Grundläggande högskolebehörighet (kan väljas bort)
PROGRAM INRIKTNING PROGRAMKOD EXAMEN
VVS- och fastighetsprogrammet Fastighet VFFAS Fastighetstekniker,
Grundläggande högskolebehörighet (kan väljas bort)